Το panettone είναι ένα από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ιταλίας, με ρίζες που φτάνουν στη μεσαιωνική περίοδο. Η ιστορία του περιβάλλεται από θρύλους - μύθους, αλλά και πραγματικά στοιχεία που συνδέονται με την εξέλιξη της γαστρονομίας. Αν και η ακριβής προέλευσή του είναι κάπως θολή, εμείς θα υιοθετήσουμε την πιο ρομαντική προέλευσή του.
Προέλευση του ονόματος
Το όνομα "panettone" προέρχεται από την ιταλική λέξη "panetto", που σημαίνει μικρό ψωμί, και με την κατάληξη "-one", που δηλώνει κάτι μεγάλο. Ουσιαστικά σημαίνει "μεγάλο ψωμάκι".
Οι θρύλοι
- Ο θρύλος του Τόνι: Σύμφωνα με έναν δημοφιλή θρύλο, το panettone δημιουργήθηκε στη Μιλάνο τον 15ο αιώνα, όταν ο Τόνι, ένας μαθητευόμενος (garzone) αρτοποιός, ήταν ερωτευμένος με την κόρη του αφεντικού του, και επειδή δεν είχε την δυνατότητα να της κάνει δώρο, έφτιαξε ένα γλυκό ψωμί για τα Χριστούγεννα, χρησιμοποιώντας τα λίγα υλικά που είχε στη διάθεσή του (αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο και σταφίδες). Του έδωσε ένα κυλινδρικό σχήμα και το δώρισε στην κοπέλα. Από αυτή την χειρονομία αγάπης δημιουργήθηκε το "Pan di Toni". Το ψωμί έγινε τόσο αγαπητό που οι πελάτες άρχισαν να το ζητούν ως "Pane di Toni" (το ψωμί του Τόνι), το γνωστό μας Panettone.
- Η ιστορία του Ουγκέτο: Ένας άλλος μύθος (παρόμοιος) αναφέρει ότι ένας ευγενής, ο Ουγκέτο ντέλι Ατέλγι, δημιούργησε το γλυκό για να εντυπωσιάσει τον πατέρα της αγαπημένης του, που ήταν αρτοποιός. Ο Ουγκέτο πρόσθεσε ζαχαρωμένα φρούτα και σταφίδες, δίνοντας το γλυκό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.
Η ιστορική εξέλιξη
- 15ος-16ος αιώνας: Το panettone αρχικά ήταν ένα απλό, επίπεδο ψωμί που περιείχε σταφίδες και φρούτα. Ήταν ένα πολυτελές προϊόν, διαθέσιμο μόνο για τις εορταστικές περιόδους.
- 19ος αιώνας: Το panettone έγινε σύμβολο της χριστουγεννιάτικης παράδοσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άρχισε να παίρνει τη σημερινή φουσκωτή μορφή του.
- 20ός αιώνας: Με τη βιομηχανική επανάσταση το panettone έγινε μαζικά διαθέσιμο. Η εταιρεία του Άντζελο Μοττα εισήγαγε την τυπική θολωτή μορφή.
Το panettone σήμερα
Το panettone έχει γίνει σύμβολο της ιταλικής γαστρονομικής κληρονομιάς, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στον κόσμο, καταναλώνεται σε πολλές χώρες με πολλές παραλλαγές που περιλαμβάνουν σοκολάτα, κρέμες και άλλα υλικά. Παράγεται πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να συνδέεται στενά με τη χριστουγεννιάτικη παράδοση.
Τριανταφύλλου Ευστάθιος
Καθηγητής Ιταλικών
● Αν είστε ευχαριστημένοι από την σελίδα μας, θα μας βοηθούσε πολύ αν αφήνατε την εμπειρία σας και ένα θετικό σχόλιο στη σελίδα μας στοGoogle! (Εδώ !)
No comments.